Γραφική ορεινή κωμόπολη με έντονο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένη στην οροσειρά της Πίνδου - υψόμετρο 1.160 -, σε εντυπωσιακό τοπίο. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής με αξιόλογη τουριστική κίνηση, το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα - τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί - και τα έργα χειροτεχνίας - ξυλόγλυπτα και υφαντά. Χάρη στη στρατηγική θέση του, κοντά στο σημείο όπου ενώνονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, γνώρισε περίοδο ακμής κυρίως το 18ο αι., αποτελώντας εμπορικό, βιοτεχνικό και πνευματικό κέντρο. Από το Μέτσοβο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι εθνικοί ευεργέτες Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856), Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) και Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), διδάσκαλοι του Γένους και σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και ο πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας (1910-1990). Στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου υπάρχει πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων περιπατητικών μονοπατιών. Το Μέτσοβο έχει 3.195 κατοίκους. Aπέχει 58 χλμ BA από την πρωτεύουσα.
Το Μέτσοβο είναι μία όμορφη ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου, που απέχει 52 χλμ. από την Ιωάννινα. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις βουνοκορφές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1100-1300 μ., το Μέτσοβο έχει εξελιχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι το μέτσοβο είναι σλαβική λέξη και σημαίνει το χωριό των αρκούδων. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η ονομασία οφείλεται στη συνένωση των λέξεων μέσο+βούνι, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα σε δύο βουνά.

Το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους γραφικότερους οικισμούς της Ελλάδας. Χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μαγεύει τους επισκέπτες με το φυσικό του πλούτο, την άγρια ομορφιά και την εναλλαγή του τοπίου, κάθε εποχή του χρόνου. Από τα βουνά που περικλείουν το Μέτσοβο πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, όπως ο Αώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός.

Το Μέτσοβο διατηρεί μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, παρά την αλματώδη αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, οι είκοσι παραδοσιακές βρύσες, τα γραφικά μοναστήρια, η βλάχικη διάλεκτος, η ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και η τήρηση των εθίμων, συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης και της πλούσιας ιστορίας της περιοχής.

Το Μέτσοβο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, καθώς εδώ, όπως και στις γύρω περιοχές μπορούν να επιδοθούν σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Εκτός από σκι στα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, μπορείτε να κάνετε ιππασία ή ποδήλατο βουνού γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αώου, μέσα σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, καθώς και πεζοπορία στα μονοπάτια του εθνικού δρυμού Βάλια Κάλντα και προς το ορειβατικό καταφύγιο του Μαυροβουνίου. Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε και ορεινές διαδρομές με αυτοκίνητο 4x4 ή μοτοσυκλέτα.

Το Μέτσοβο διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και δωμάτια με τζάκι που θα σας προσφέρουν μία ευχάριστη και άνετη διαμονή, ικανοποιώντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στα εστιατόρια και ταβερνάκια της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων νόστιμα εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στα λιγοστά καφέ και μπαράκια της περιοχής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Πάροδος Κατσιμήτρου, Πέραμα Ιωαννίνων ΤΚ 45500
  • Τηλέφωνα: 26510-81160
  • Fax: 26510-81061
  • Email: info@hotel-exohi.gr

NEWSLETTER

imagefix logo

amea

  • Increase
  • Decrease
  • Normal
  • Black/White
  • White/Black
  • Βασικό